Strandinger 1852-1975

Oplysningerne i databasen er hentet i bogen Strandinger og redningsaktioner 1852-1975 af S. Manøe Hansen, udgivet af Historisk Samfund for Ribe Amt, 1977. I bogen gengives beretninger fra redningsstationerne i Blåvand, Vejers, Hennegård og Nymindegab. Redningsstationerne blev nedlagt i 1975, samtidig med de fleste redningsstationer ved den åbne kyst. Databasen indeholder oplysninger om 339 redningsaktioner, og i langt de fleste tilfælde drejer det sig om en stranding.

 

Desuden indeholder databasen 284 beretninger om strandinger omtalt i Ribe Amtstidende: Varde Avis i perioden 1854-1875. Mange af disse strandinger er foregået langs vestkysten i Nordjylland, men flere af de omtalte strandede og forliste skibe var hjemmehørende på Fanø eller kaptajnen var fra Fanø. Her er flere udførlige beretninger om vellykket redningsarbejde, men også om forlis, hvis flere søfolk omkom.

 

I bogen er der flere oplysninger, bl.a. en kort gennemgang af redningsvæsenets historie og oversigt over redningsstationerne i Ribe Amt. Der kan søges i alle oplysninger i fritekstsøgningen, mens man ved anvendelse af den detaljerede søgning kan søge på mere specifikke oplysninger, som f.eks. redningsstation eller årsag til redningsaktionen. Nærmere forklaring ved søgefelterne under detaljeret søgning.

 

I flere beretninger om strandinger vil man støde på særlige maritime udtryk. Forklaring kan muligvis findes via denne maritime ordbog.

 

:

 

Her kan du søge i alle databasens felter, f.eks; Skibsnavn, ulykkessted eller tidspunkt.

 

:

 (Dato for hændelsen dd-mm-åååå eller blot et årstal)

:

 (Navn på skibet)

:

 (Eksempler: evert, bark, damper, fiskekutter, eller kun fiske = flere typer af fiskerbåde)

:

 (Oprindelsesby / havn)

:

 (Eksempler: Storm, Tåge, fejl, læk)

:

 (Geografisk lokation hvor strandingen / ulykken fandt sted)

:

 (Blåvand, Vejers, Hennegård eller Nymindegab)