Søulykker

Oplysningerne i databasen stammer fra alle årgange af Dansk Søulykke Statistik, som Søfartens Bibliotek har skannet. Den første statistik er fra 1893 og vi har medtaget oplysninger til og med 1990. Herefter indeholder statistikkerne udelukkende sammenfatninger af ulykkestyper.

 

For at lette søgningen efter ulykker relateret til Esbjerg området har vi udsøgt alle ulykker hvor Esbjerg, Fanø, Ribe, Varde eller Hjerting er nævnt. Det kan f.eks. være et skib, som er hjemmehørende i Esbjerg, søforhøret kan have foregået i Esbjerg eller en sømand fra området kan have været om bord på et forulykket skib.
Alle ulykker er herefter indtastet i databasen. Under indtastningen har vi rettet åbenlyse stavefejl, som er en følge af skanningen, men der skal alligevel tages forbehold for stavefejl, som kan være opstået ved skanning af Dansk Søulykke Statistik til Søfartens Biblioteks hjemmeside.
Omfanget af oplysninger varierer. Databasen indeholder oplysninger om 2.834 ulykker, og der kan for hver ulykke være op til knap 40 forskellige typer af oplysninger. Der er udarbejdet en liste over de typer af oplysninger, der potentielt kan være om hver enkelt ulykke, og det er angivet i hvilket omfang hver oplysningstype findes. Se oversigten her  Ved anvendelse af fritekstsøgning søges i samtlige oplysninger, mens man ved den detaljerede søgning kan begrænse søgningen ved at søge specifikt blandt de femten vigtigste typer af oplysninger.

I det omfang vi har et foto af et skib omtalt i databasen vil der i søgeresultatet, på detaljesiden, være anført et skanningsnummer, som kan anvendes i EBA Mediearkiv til fremsøgning af billedet. Marker skanningsnummeret, kopier teksten med Ctrl+C. Åbn "EBA Mediearkiv" via foranstående link og indsæt, Ctrl+V, i søgefeltet øverst til højre. Dobbeltklik på det billede, som fremkommer som søgeresultat. Hvis du ikke finder det du søger eller har problemer med at se et foto, kan du rette henvendelse pr. mail til byhistoriskarkiv@esbjergkommune.dk


 

:

Her kan du søge i alle databasens felter, f.eks.; Skibsnavn, bygningsted eller ladningens art.

:

Du kan vælge en start dato for din søgning

:

Du kan vælge en slut dato for din søgning

:

Byen, hvor søforhøret fandt sted

:

Byen hvor søforklaring blev afgivet

:

 

:

F.eks. Bark, Fiskerkutter, Fiskerfartøj, Brig, S.S., Dampskib

:

 

:

 

:

F.eks. Eg, Bøg, Stål, Træ, Jærn

:

 

:

 

:

Der har været omkomne i 15,9 % af ulykkerne

:

 

:

 

:

Vælg en dato (dd-mm-åååå) eller et specifikt årstal.

:

Kategorisering

:

Fra søforklaringen/søforhøret