Foredrag

Foredrag

På denne side kan du læse mere om de foredrag vi på Esbjerg Byhistoriske Arkiv kan tilbyde dig.

Sædding - fra landsby til kirkesogn
Foredraget Sædding - fra landsby til kirkesogn handler om landsbyen Sædding, som efter 2 Verdenskrig blev en forstad til købstaden Esbjerg og i løbet af et par årtier blev så stor, at den blev et selvstændigt kirkesogn fra den 1. august 1978, hvor sognet udskiltes fra Guldager Sogn.

Se nogle af de øvrige billeder, der er tilknyttet foredraget, her:

Sædding - fra landsby til kirkesogn 1 
Sædding - fra landsby til kirkesogn 2

Om arkivet
En introduktion til Esbjerg Byhistoriske Arkiv, hvor vi først hører om arkivets historie og daglige arbejde. Herefter følger en gennemgang af, hvordan du kan benytte arkivet og dets samlinger.

Arkitektur

Foredrag med fokus på Esbjergs arkitektoniske historie, hvor vi følger byens udvikling gennem de mange markante bygninger, der har præget byen. Vi ser eksempler på de første små huse, som nybyggerne opførte, hører om de forskellige arkitekter, der har sat deres præg på bygningen, ligesom vi ser, hvordan byen vokser og opsluger omegnskommunerne, hvor vi får satellitbyerne.


Du finder flere billeder fra foredraget Arkitektur her.

 
Børn
Foredrag målrettet de mindste årgange, hvor vi ser billeder fra dengang bedstefar var dreng.


Se flere eksempler på billeder fra foredraget her.


Tonny Sørensen
En gennemgang af Esbjergs historie fra året 1985 set gennem pressefotograf Tonny Sørensens kamera. Tonny Sørensen var gennem et menneskeliv pressefotograf for Esbjerg Ugeavis, hvor han med sit kamera dokumenterede både små og store begivenheder i byens historie. Foredraget tager udgangspunkt i billeder og historier, der blev bragt i Esbjerg Ugeavis fra januar til december i 1985. 


Se flere eksempler på de billeder, der er tilknyttet foredraget her.


Foredrag for skoleklasser
En introduktion til Esbjergs historie for elever i folkeskolens ældste klasser. Vi ser på havnens betydning for byen, de forskellige institutioner, besættelsestiden og udviklingen i efterkrigstiden med byens ekspansion.


Se flere af de billeder, der indgår i foredraget her.

”Ne’ å’ æ’ havn” – esbjergenserne og havnen
Esbjerg Havn blev hurtigt nybyggersamfundets største og vigtigste arbejdsplads, og esbjergenserne tog hurtigt ejerskab til den. I mange, mange år fulgte de tæt med i, hvad der skete på havnen – anderledes kunne det næppe være, når det var så manges daglige arbejdsplads. Havnen var desuden børnenes legeplads og indtil 1957 stedet, hvor byens skolebørn lærte at svømme. Børnene kendte Englandsbådenes navne og kunne kende forskel på dem, fordi deres forældre arbejdede der – eller selv som voksne fandt deres beskæftigelse på dem. Det er eksempler på denne symbiose mellem havn og esbjergensere, foredraget handler. Det er ledsaget af billeder.