Nyhedsarkiv

Månedens kalenderopslag - oktober

Dato: 05-10-2021

I oktober måned kan du læse om flygtninge i Esbjerg-området efter 2. Verdenskrig, om broen over jernbanen i Storegade, om hærværk på kirkegårde og om nedrivning af Vestkrafts skorsten

I Esbjerg-kalenderen 2021 kan du i oktober måned læse om flygtningelejre i Esbjerg-området efter 2. Verdenskrigs ophør

I de sidste måneder af 2. Verdenskrig modtog Esbjerg en lang række flygtninge, der strømmede ind over Danmark på flugt fra områderne, hvor de allierede trængte frem. Langt størstedelen kom fra Østeuropa, hvor de flygtede fra den russiske hær. I Esbjerg blev flygtningene registreret og fordelt i lejre efter deres nationalitet. Russiske krigsfanger blev interneret i Feriehusene i Fourfeldt, tyske flygtningen blev interneret ved Esbjerg Flyvepads, og der var endvidere lejre i Gjesing, Kjersing, Andrup, Kvaglund og Tarp.

Hjemsendelsen af ungarske og østrigske flygtningen begyndte i oktober 1946. Inden hjemrejsen havde østrigerne travlt med at blive gift, og i løbet af oktober 1946 blev der indgået omkring 20 ægteskaber mellem østrigske mænd og danske kvinder, og de danske kvinder blev herefter østrigske statsborgere og fik lov til at rejse med til Østrig. I forbindelse med afrejsen sendte de østrigske flygtningen en tak til Danmark, hvor de gav udtryk for at have haft en god tid i landet. De havde endda vænnet sig til det danske vejr, og de ville savne blæsten hjemme i Østrig. 

I Esbjerg-kalenderen kan du hver måned læse om, hvad der skete i Esbjerg for 25, 50, 75 og 100 år siden.

Oktober 2021

  • For 100 år siden (1921): Fredag den 21. oktober åbnede broen over jernbanen ved Storegade i Jerne. Beboerne i Jerne klagede over, at den tog deres udsigt til Esbjerg, og beboerne i Gammelby klagede over, at de måtte køre en stor omvej for at benytte broen.  
  • For 50 år siden (1971): I begyndelsen af oktober måned blev der udøvet omfattende hærværk på kirkegårde i Esbjerg-området. Værst gik det ud over Gravlunden og Bryndum Kirkegård. 
  • For 25 år siden (1996): I oktober var Vestkrafts skorsten under nedrivning. Fire mand og en robot var beskæftiget med at hamre mursten ned. Da skorstenen var færdigbygget i 1960, var den 120,15 meter høj. Den var dermed præcis 15 centimeter højere end skorstenen på Asnæsværket, og var dermed Danmarks højeste skorsten på det tidspunkt.   

 

« Tilbage