Nyhedsarkiv

Julekalender: 24. december 2016

Dato: 24-12-2016

Vi håber, I har nydt at følge den digitale julekalender fra Esbjerg Byhistoriske Arkiv. Den sidste fortælling hedder: Jul hos havnearbejderfamilien. Glædelig Jul!

Fotograf ved Esbjerg Byhistoriske Arkiv, Brian Kristensen (født 1956), fortæller om barndommens jul i 1960’erne: 

”Jeg er enebarn og boede sammen med min mor og far i en lille lejlighed på adressen Bag Teglværket 8. Lejligheden var omkring 50 kvadratmeter og tilhørte teglværket. Der var en lille stue, et værelse, et køkken og et toilet i gangen. Min far arbejdede som havnearbejder og var ansat i DAG (Dansk Andels Gødningsforretning), der i 1969 blev fusioneret til DLG (Dansk Landbrugs Grovvareselskab). Min mor var hjemmegående. Mine bedsteforældre boede i lejligheden under os. Min bedstefar var teglværksarbejder – og det var sikkert ham, der havde skaffet lejligheden til mine forældre. Huslejen var 25 kr. om måneden, og vi boede i lejligheden indtil 1961, hvorefter vi flyttede i en nybygget lejlighed i Ungdomsbo i Jerne, og der var huslejen 250 kr. 

Jeg husker særligt om julen, at juletræet var pyntet med glashuse og fugle med haler af glas, som jeg ikke kunne lade være med at knække af. I 1960 fik jeg en modeltogbane fra Märklin med to skiftespor. Det var en kostbar gave; men jeg er enebarn, så det forklarer nok, at jeg fik så flot en julegave i en arbejderfamilie. Julegaverne i de følgende år var ofte tilbehør til modeljernbanen, deriblandt et elektrisk skiftespor”.


Øverst t.v.: Brian Kristensen (født 1956) betragter juletræet i 1958. Nederst t.v.: Julegaven i 1960  En modeltogbane med to skiftespor. Billedet t.h.: Juletræet 1960: Brian Kristensen holder et hus af glas med sne på taget.

Nyhedsarkivet er opdateret og indeholder nu også arkivets digitale julekalendere 2011-2015.

« Tilbage