Nyhedsarkiv

Julekalender: 23. december 2016

Dato: 23-12-2016

Det er den 23. december, og her kommer dagens fortælling i den digitale julekalender fra Esbjerg Byhistoriske Arkiv: Julen gik altid i fisk.

Det er i aften lillejuleaften, og aftensmaden i mange familier er sikkert risengrød, der skal bruges til risalamanden juleaften. Lillejuleaften har nogle familier tradition for at stille en skål risengrød op til julenissen på loftet, og juletræet pyntes også hos flere familier. Spændingen stiger, og her er en fortælling, der handler om det, de fleste glæder sig til – juleaften:

Øv! Det er juleaften omkring 1950, og der er gjort klar til en dejlig juleaften hjemme hos familien Espersen. Desværre har formanden i Marinus Espersens fiskeeksportforretning lige ringet med et problem. Der er en masse rådne fisk nede på havnen, så desværre bliver ejeren Marinus Espersen nødt til at tage afsked med sin kone og to døtre og tage derned for at hjælpe, for fisken skal jo fjernes.

Afsavnet bliver heldigvis ikke særlig langvarigt, for ret hurtigt dukker Julemanden op med gaver, og pigerne glemmer alt om, at deres far er taget på arbejde. Sådan forløb juleaften i en årrække i hjemmet hos Mona Jensen, der var en af døtrene.

”Det skete hver jul, da vi var omkring 5-6 år og lidt frem - og vi fattede aldrig mistanke. Meget drejede sig jo om fisk i vores familie, så der opstod en gang imellem problemer, der skulle løses her og nu. Den eneste gang, det ikke var så godt, var en juleaften, hvor Julemanden kyssede mor – ligesom i sangen – det var noget mærkeligt noget”.

At det meste drejede sig om fisk i Espersen-familien er ikke nogen underdrivelse. Monas far Marinus var et ud af 14 børn, heraf 11 drenge. Af de 11 drenge kom 9 til at arbejde med fisk. Der er i dag stadigvæk fiskevirksomheder i Hirtshals og på Bornholm nu drevet af børnebørnene.


Marinus Espersen, født i Vile på Salling i 1895. Omkring 1940 flyttede han til Esbjerg fra Aarhus og drev fiskeeksportfirmaet Frem, som i 1959 skiftede navn til Topfisk. I 1966 forpagtede han kiosken ved Fanøfærgen og drev den til sin død i 1972.

Nyhedsarkivet er opdateret og indeholder nu også arkivets digitale julekalendere 2011-2015.

« Tilbage