Nyhedsarkiv

Julekalender: 21. december 2016

Dato: 21-12-2016

Det er den 21. december, og her kommer dagens fortælling i den digitale julekalender fra Esbjerg Byhistoriske Arkiv: Jul i Artillerilejren.

Gunner Kragh Hasselbalch (født 11. maj 1932 i Brunsvang, Klejs Skov - død 2. november 2016) skriver i sine erindringer om Esbjerg og Artillerilejren i Esbjerg:

”Det værste i Esbjerg var lugten af varm fiskeolie. Der var en fabrik lige uden for lejren, som lå helt ud til havneområdet og for at gøre det endnu værre, havde man fået et stort norsk kogeri sat i gang ude til havs ved indsejlingen til havnen, det hed Clupea. På samme tid blev Engparken, et boligområde, bygget dernede i nærheden, og da lugten var slem, kaldte man det for Clupeas Minde.

Vinteren 1953 fik man også en ny biograf i Esbjerg, den hed Esa Bio. Det var en meget flot udstyret biograf med 700 pladser og 26 sofapladser, billetterne kostede 1,25 - 3,00 kr. Den første film, jeg så der, var Rampelys, og jeg tror, at det var H. C. Andersen-filmen, der havde premiere 2. juledag. Der blev ingen juleorlov for halvdelen af folkene fra vores batteri, og dem var jeg imellem. Vi skulle så i stedet have orlov til nytår, da vi havde vagten i julen. Der var sørget godt for os både med julemiddag i spisesalen, og senere var der også julefest på soldaterhjemmet. Officerer og befalingsmænd var med til spisningen og det efterfølgende arrangement. Kaptajnen havde fået stillet en pæn julefest på benene, det var meget hyggeligt”.

Læs mere om Gunnar Krag Hasselbalch her.


Der er dækket op til julefrokost i Artillerilejren. Artillerilejren lå på Hjertingvej og lukkede i 1957. Billedet er fra 1956. Foto: Paul Bølling.

Nyhedsarkivet er opdateret og indeholder nu også arkivets digitale julekalendere 2011-2015.

« Tilbage