Nyhedsarkiv

Julekalender 2020: 21. december

Dato: 21-12-2020

De traditionelle julehilsener til Grønland blev i 1945 blandt andet sendt fra Esbjerg. På billedet sender fiskeskipper Frederik Lodberg Jensen sine hilsener.

Esbjerg Byhistoriske Arkivs julekalender: 21. december

I aftes kunne man se det traditionelle TV-program med julehilsener til Grønland. Det er 88 år siden DR – dengang Statsradiofonien - første gange sendte programmet. De første mange år blev programmet transmitteret direkte i radioen fra forskellige steder i landet. Også fra Esbjerg, hvor man i 1945 havde flyttet studiet fra Posthuset til Missionshotellet.

Dagbladet Sydvestjylland skrev:

Vestjydske Røster i Æteren
En festlig Aften da Julehilsenerne til Grønland sendtes fra Studiet i Esbjerg.

Det var i Aftes Esbjergs Tur til at sende Julehilsener til Grønland og der blev i alt sendt 37 Hilsener fra Esbjergstudiet, som paa Grund af de daarlige Pladsforhold paa Posthuset var flyttet til Missionshotellet, hvor der var bedre Plads til de mange, som ventede paa at komme til Mikrofonen.
Overassistent H. N. Baun havde forestaaet Arrangementet her og havde skilt sig smukt fra Opgaven. Handelsgartner Ankjær Gregersen havde udsmykket Lokalerne festligt i Julens skønneste Farver med Gran og lignende.
Allerede længe før den fastsatte Tid begyndte Folk at indfinde sig, for at sende deres Hilsener til Familie og Venner i Grønland. De var kommet langt nede sydfra, fra Møgeltønder helt op til Tarm var Folk strømmet til og ogsaa enkelte Vejlensere, der for Tiden opholder sig i Esbjerg benyttede Lejligheden til at sende en Hilsen.
Ventetiden inden man kunde komme til Mikrofonen blev benyttet paa en festlig Maade, idet man sang Julesalmer, ligesom der var korte Taler.
I Esbjerg-Studiet steg Julestemningen med Udsendelsen og det var glade Mennesker, der efterhaanden kom til Mikrofonen for at sende deres hjertelige Hilsener gennem Æteren. De fleste Hilsener var præget af det lange Fravær fra Grønland.

Fiskeskipper Frederik Lodberg Jensen sender julehilsen til Grønland fra julestudiet på Missionshotellet i Skolegade.
Foto: Paul Bølling. EBA 31665-008.
© Uffe Bølling

 

« Tilbage