Nyhedsarkiv

Esbjerg Byhistoriske Arkivs julekalender - 3. december

Dato: 03-12-2019

Om eftermiddagen kl. 14.30 fredag den 3. december 1999 begyndte telefonerne at kime ved Falcks alarmcentral i Sædding. I løbet af syv timer væltede det ind med anmeldelser om skader efter orkanen, der ramte Danmark.

Esbjerg Byhistoriske Arkivs julekalender - 3. december

Om eftermiddagen kl. 14.30 fredag den 3. december 1999 begyndte telefonerne at kime ved Falcks alarmcentral i Sædding. I løbet af syv timer væltede det ind med anmeldelser om skader efter orkanen, der ramte Danmark.

De 14 ansatte i møbelhuset Bo Bedre ved Strandby Plads måtte arbejde hele natten, da forretningen fik hele yderfacaden suget ud ved orkanen den 3. december 1999.
Foto: H. C. Gabelgaard. EBA 27535-343. ©Esbjerg Byhistoriske Arkiv

 

Område omkring Strandby Kirkevej/Amagervej mindede, ifølge politiinspektør Niels Jørgen Ravn, om en krigsskueplads efter orkanen. Taget var røget af et højhus og landede oven på en parkeret bil, som der heldigvis ingen mennesker var i, og alle slags materialer flød rundt mellem hinanden.

Af andre omfattende ødelæggelser var der blandt andet Treenighedskirken, bolighuset Bo Bedre ved Strandby Plads, hvor hele yderfacaden blæste ud (billedet) og Viggo Sørensens Tømmerhandel på havnen.

På havnen udviklede orkanen sig fra sekund for sekund. Der skete omfattende ødelæggelser på kuttere, materiel og bygninger, og overalt flød det med murbrokker, hustage, paller, fiskekasser og tønder.

Englandsbåden drev rundt på må og få. Den store færge havde revet sig løs under stormen, men en slæbebåd sørgede for at få færgen sikker til kaj igen.

Sejladsen mellem Esbjerg og Fanø blev indstillet midt på eftermiddagen, og blev først genoptaget næste morgen. Efter to timer ved kaj på Fanø, sejlede færgen Menja afsted mod Esbjerg, men stormen trak færgen ud af kurs, så den drev sydpå forbi Vestkraft inden vinden tog så meget af, at besætningen kunne få styr på skibet igen. Efter en times ophold midt ude i sejlrenden sejlede skibet igen til Nordby for at blive fortøjret for natten i det gamle færgeleje.

Fredag den 3. december 1999 var en stor julefrokostdag, og mange hoteller og restauranter brændte inde med mad, som de måtte kassere på grund af stormskader og aflysninger, og på spillestedet Tobakken var der stillet op til en udsolgt koncert med Big Fat Snake. Big Fat Snakes egne teknikere var mødt ind tidligt på dagen og havde alt klart til aftenens koncert, og først da strømmen gik, opdagede man på Tobakken, at stormen var så voldsom - og da orkestret var strandet på Fyn, måtte koncerten aflyses.

Mange mennesker var kommet til skade, og politiinspektør Niels Jørgen Ravn udtalte dagen efter orkanen, at i betragtning af, hvor voldsomt orkanen hærgede i det sydvestjyske område, var det nærmest mirakuløst, at ingen mennesker mistede livet i Esbjerg-området. På Centralsygehuset var der indrettet nødberedskab på skadestuen, hvor der blev arbejdet med nødstrøm – også her blev der sammenlignet med krigslignende tilstande.

 

« Tilbage