Coronavirus – læs seneste nyt fra Esbjerg Kommune

Esbjerg Byhistoriske Arkivs julekalender - 24. december

Dato: 24-12-2019

Esbjerg Byhistoriske Arkiv ønsker alle en rigtig glædelig jul med uddrag fra denne 70 år gamle kronik fra Dagbladet Vestjyden den 24. december 1949.

Esbjerg Byhistoriske Arkivs julekalender - 24. december

Juletræet med sin pynt, 24. december 1949.
Foto: Paul Bølling. EBA 55233-008. © Uffe Bølling.

Med dette uddrag fra en 70 år gammel kronik fra Dagbladet Vestkysten den 24. december 1949 ønsker Esbjerg Byhistoriske Arkiv alle en rigtig glædelig jul.

"Traditioner har en tilbøjelighed til at stivne i golde former uden virkeligt indhold, men det gælder ikke julen, som er den ældste af vore højtider. Den har stadig en magt over sindene, som ingen kan frigøre sig for. Man kan sige til sig selv, at det er komplet tåbeligt at styrte af sted for at få alle de forberedelser, der knytter sig til julen, fra hånden i tide, man kan fornuftmæssigt gøre op, at udbyttet ikke står i forhold til anstrengelserne, og man kan love sig selv højt og helligt, at nu skal der spares på julegaver og lignende. Det ender alligevel med, at man bliver grebet af psykosen og sætter ekstra fart på for at nå det, der blev forsømt.

Grundene dertil må for en del søges i det danske klima, hvor julen virker som lysets ø i mørketiden. Det stemmer også med, at den oprindeligt var knyttet til solhvervet og blev fejret som en fest for lysets genkomst. Medvirkende er endvidere ønsket om at glæde sine nærmeste, der i det daglige holdes tilbage af mere påtrængende krav og kun får rigtig udløsning denne ene gang om året. Den religiøse følelse, der er levende og virksom dybt i de fleste mennesker, uanset om de er sig det bevidst eller ej, tæller også med, men mon det til syvende og sidst ikke betyder allermest, at julen er hjemmets fest, hvor man lukker sin dør og lader frygt og bekymringer blive udenfor."