Coronavirus – læs seneste nyt fra Esbjerg Kommune

Esbjerg Byhistoriske Arkivs julekalender - 23. december

Dato: 23-12-2019

Julebelysningen i Esbjerg tændtes for første gang i 1931. I dag kan man blandt andet nyde den smukke juleudsmykning i Gågaden. Her foran Broen Shopping.

Esbjerg Byhistoriske Arkivs julekalender - 23. december

Nisseorkester spiller julen ind foran Broen Shopping, 23. december 2018.
Foto: Torben Meyer. EBA Q23730-041. © Esbjerg Byhistoriske Arkiv.

Der gøres meget ud af juleudsmykningen i Esbjerg by - både i gader og forretninger. På billedet ses nisseorkester, som spiller julen ind foran indkøbscentret Broen Shopping i Jernbanegade den 23. december 2018.

Skikken med elektrisk juleudsmykning i gaderne blev indført i Esbjerg i 1931 - og lysene skulle tændes for første gang den 6. december 1931, 2. søndag i advent. Handelsstandsforeningen og Byrådet var gået sammen om projektet, som havde stor opmærksomhed. Der var tæt af mennesker på Torvet, i Kongensgade og i Torvegade, hvor juleudsmykningen skulle være, længe inden lyset skulle tændes kl. 17.00.

Da klokken nærmede sig 17, tav de fleste og stirrede intenst på deres ure. Klokken 17 var der endnu ikke sket noget, men pludselig brød lyshavet ud. Først tændtes guirlanderne fra Jernbanegade-Torvet, så lyskæderne nederst i Kongensgade og derefter resten af lysene i Kongensgade. Så fulgte projektørerne på Torvet, lysene i Skolegade og til sidst guirlanderne i Kongensgade – alt sammen i løbet af sekunder. Det storslåede syn fik folk til at juble. »Man følte sig hensat til 1000 og én nats eventyr«, skrev dagbladet Vestkysten.

Det var første år, esbjergenserne kunne gå på juleudstilling med elektrisk lys i gaderne, og forretningerne havde også brugt mere elektrisk lys i udstillingerne end tidligere. »Mange steder så man de mest fikse og virkningsfulde lyseffekter og lysarrangementer, og i enkelte udstillingsvinduer var det udelukkende lyset, der var prikken over i’et«, skrev dagbladet Vestkysten. Et helt nyt element var Mickey Mouse, der havde fundet plads et sted. I et andet forretningsvindue var der levende udstilling – en ung dame i Fanø-dragt sad og arbejdede med broderi.