Nyhedsarkiv

Esbjerg Byhistoriske Arkivs julekalender - 2. december

Dato: 02-12-2019

Tirsdag den 2. december 1947 rejses juletræet på Torvet. To gange væltede træet - i andet forsøg væltede det ned over nogle små tilskuere, som heldigvis ikke kom til skade.

Esbjerg Byhistoriske Arkivs julekalender 2019 - 2. december

Tirsdag den 2. december 1947 rejses juletræet på Torvet i Esbjerg ved hjælp af Falcks Kranvogn i overværelse af mange børn og voksne. Der måtte tre forsøg til, før træet stod, som det skulle. To gange væltede træet, lige som det var ved at være på plads. I andet forsøg væltede træet ned over nogle små tilskuere, som heldigvis ikke kom til skade.

Juletræet på Torvet rejses ved hjælp af Falcks Kranvogn.
Foto: Paul Bølling. EBA 33608-008.
© Uffe Bølling.

Den tidligste omtale vi har af byens juletræ på Torvet er fra december 1920, hvor man kunne læse følgende i Dagbladet Vestkysten:

”Byens juletræ – 15 alen højt – rejses på Esbjerg Torv af Frelsens Hær. Da skumringen falder på tændes juletræets lys, og det står så på Torvet smykket med et væld af grønne, røde og hvide lys, et smukt og indtagende syn, der aftenen igennem vækker udelt beundring. Ved træets fod står en indsamlingsbøsse og ned i den klingrer dagen lang den ene mønt efter den anden. Da juletræets lys slukkes, og man gør kassen op, er der den smukke sum af 121,50 kr. Hver dag indtil jul bør denne sum forøges.”

« Tilbage