Nyhedsarkiv

7. december: Der var engang i Esbjerg

Dato: 07-12-2018

I Esbjergs første år blev der opført nogle markante bygninger i Havnegade. Et af dem var Konsul Lauritzens villa, som her ses i baggrunden på julekortet "Esbjerg i Sne"

I Esbjergs første år blev der opført nogle markante bygninger i Havnegade - bygninger, som ikke længere findes. Et af dem blev opført til én af Esbjergs første forretningsmænd, Ditlev Lauritzen.

Konsul Ditlev Lauritzen, som var grundlægger af rederiet J. Lauritzen, fik i 1894 opført en pompøs villa som privatbolig i Havnegade 45 på hjørnet af Havnegade og Kirkegade. I ejendommen var der endvidere fransk konsulat. Bygningen blev nedrevet i 1976. 

Postkort med Anlægget dækket af sne, 1917. I baggrunden ses Konsul D. Lauritzens villa, Havnegade 45.
Foto: H. Matthesen. EBA 60470-186

Ditlev Lauritzen kom til Esbjerg fra Ribe i 1881, og fik straks øje for byens forretningsmuligheder. I 1884 åbnede han J. Lauritzens Trælastforretning i Kongensgade. Faderen, tømmerhandler Jørgen Lauritzen i Ribe, måtte lægge navn til, da Ditlev på det tidspunkt ikke var myndig. Ditlev Lauritzen var en initiativrig og handlekraftig mand, og etablerede forretninger i Esbjerg inden for korn- og foderstof, kunstgødning, tovværk, oliemølle og hermetik inden han flyttede til København i 1914, hvor han for alvor satsede på skibsfarten.

En anden markant bygning var Esbjergs første hotel, Hotel Spangsberg, som lå på hjørnet af Havnegade, Stormgade og Kongensgade. Hotellet er opført i 1875 og var i de første mange år mere eller mindre under konstant ombygning. Det indeholdt 80 værelser, flere restauranter, sale og biograf/teater. Hotel Spangsberg blev nedrevet i 1980.

Hotel Spangsberg set fra hjørnet af Stormgade og Havnegade, 1921. 

 

Dags dato 1917:

I Esbjerg Avis kunne man den 7. december 1917 læse om julens åbningstider i forretningerne:

Julehandlen
I Dagene Søndag den 16. December til Lørdag den 22. December, begge Dage medregnet, har Forretningerne Lov at holde aabent til Kl. 9 Aften. Søndag den 23. December aanes Kl. 4-9.
Bagere og Kagebagere skal fra 17.-til 22. December (begge Dag Inklusive) lukke Kl. 10 Aften. Disse Forretninger maa i disse Dag efter Kl. 6 og den 22. December efter Kl. 9 ikke sælge Konfiture, Chokolade eller Sukkervarer, hvertil til Fortæring eller ud af Huset."

I samme avis kunne man se en særlig iøjnefaldende annonce fra Crome & Goldschmidt, Kongensgade 84-86.

 

« Tilbage