Nyhedsarkiv

4. december: Julekort fra Esbjerg og juleudstillingerne...

Dato: 04-12-2018

I 1904 tages Esbjerg nye banegård i brug, og det var nærliggende at præsentere det nye bygningsværk på et julekort - en forholdsvis ny skik i Danmark

Det første danske julekort blev udbudt til salg i 1870. De var lavet i Tyskland, men snart gik det københavnske papirfirma Levison selv i gang med at producere julekort, tilmed trykt i farver. Levison-julekort kunne ifølge juleannonceavisen Julerosinen købes i Esbjerg Papirforsyning i 1899.

Julekortenes popularitet fremgår desuden ved, at Einar Holbøll lancerede julemærket i 1904. Med al den post der blev sendt ved juletid, kunne man med en frivillig ekstraporto på jule- og nytårshilsner, samle penge ind til støtte for syge børn. I starten af 1900-tallet var tuberkulose den mest frygtede folkesygdom, og når lungesygdommen ramte børn virkede den ekstra uretfærdig og grusom. Derfor blev de første seks års indsamlinger brugt til opførelsen af Julemærkesanatoriet ved Kolding, der blev indviet i 1911. 

De tidligere julekort havde næsten alle bibelske motiver, men snart meldte den sagnomspundne danske nisse sig på banen. Omkring 1910 begyndte man at lave postkort med lokale motiver – i Esbjerg var papirfirmaet C. J. Christensen en af udbyderne. Nogle af kortene viste kendte Esbjerg-bygninger befolket med et utal af nisser, og trykforlæggene viser, at disse specielle julekort blev trykt i oplag større end 1.000 kort.

På Esbjerg Byhistoriske Arkiv har vi genoptrykt et udvalg af disse julekort, som kan købes på læsesalen eller i webshoppen.

 

Tegnet julekort. Nisser foran banegården, ca. 1905.
Farvelagt af Svend Bjarno Pedersen 2001.

Udgivet som julekort af Esbjerg Byhistoriske Arkiv 2003.

 

Dags Dato 1905: 

Esbjerg Avis bringer den 5. december 1905 en historie af Schrapnel, som ikke helt er kommet i julestemning:

Juleudstilling
Man bliver i denne Tid ikke inviteret ud paa Aftensmad med efterfølgende Lhombre og Toddy i Familiekredsen som ellers om Vinteren. Man indbydes derimod til at gaa med ud at se paa "Juleudstillingerne", der allerede nu staar i Fuldeste Flor. Det er saa rart bekvemt og billigt.
Jeg er allerede engageret til flere saadanne se-paa-Juleudstillings-Expeditioner i kommende Uge og venter endnu flere Rædselsbudskaber i samme Retning.
I Aftes var jeg ude at tage Skøn over Tingene, dels paa Grund af at jeg ikke havde anden Beskæftigelse, og dels fordi det er rart at være "med", saaledes at man i givne Tilfælde altid kan "gætte", hvad det drejer sig om, naar en sød ung Dame henrykt raaber "næh!" med Ansigtet inde i en Rude.
Min Ven, hjemvendt Amerikaner Jensen, var med.
"Der var mange pæne Ting i Vinduerne", bemærkede jeg, da vi havnede ved Te-la-rus'en i "Bristol". "Finder De?" sagde Jensen og tændte en frisk "Drachman" [sandsynligvis en cigaret].
"Ja, og mange Folk paa Kongensgade...".
"Bagateller!" afskar Jensen imidlertid og forsynede det andet Glas med "dobbelt Væge". "Næ, i Amerika er det noget andet med Juleudstillinger. De begynder i Reglen straks efter Sommerferien og varer omtrent til Fastelavn."
"Er det sandt?" spurgte jeg imponeret. "Sandt!" gentog Jensen dybt krænket. "De store Forretninger afspærrer Gaden, bryder Brecher [huller] i Muren og dirigerer Folkestrømmen ind gennem Lokalerne.
"Kære Ven!" afbrød jeg. "Var det ikke i de 6 Sommermaaneder, De opholdt Dem i Amerika.....?"
Jensen gjorde mig stum med et lynende Blik og rekvirerede Whisky Sjus.
"De taaler aabenbart ikke den varme Te med Rom, unge Mand!" sagde Jensen.

 

 

« Tilbage