Nyhedsarkiv

24. december: Hjemlig jul for hjemløse

Dato: 24-12-2017

I arkivets julekalender følger vi i år esbjergensernes forberedelser til jul via Dagbladet Vestkysten udgivet for 60 år siden i december 1957.

”Julen er kaldt hjemmenes fest, og det er også rigtigt, at fra nær og fjern rejser masser af mennesker for at kunne fejre jul i deres hjem og sammen med deres kære. Men mange har af en eller anden grund ikke noget hjem at rejse til og måske heller ingen kære de skal besøge. I Sct. Georgsgildets hjemløseherberg i Exnersgade skal 15-20 hjemløse mennesker fejre deres jul – langt fra det billede vi normalt forestiller os om en jul i familiens skød”.

Sådan indledes en artikel om de hjemløses jul i Esbjerg i Dagbladet Vestkysten den 24. december 1957. Artiklen fortsætter:

”Men forstander Egon Andersen og frue gør deres til, at det alligevel bliver en ”familiefest” for herbergets gæster. I de tre dage er beboerne og forstanderparret én stor familie, spiser alle måltider sammen og hygger sig sammen som en familie gør det i julefridagene.

I aften serveres der risengrød – med mandelgaver naturligvis – og flæskesteg og bagefter kaffe og småkager i massevis. Forstander Andersen holder juleandagt og læser juleevangeliet, og derefter er der uddeling af gaver. Byens handlende har gjort det muligt at hver mand får sin pakke med en beklædningsgenstand eller lignende. Hver af gæsterne får også en pose med julegodter, og man hygger sig resten af aftenen i hinandens selskab med forskellig underholdning, julesalmer, tallotteri hvis der er stemning for det, og så serveres der en ekstra god kop kaffe inden sengetid.

1. og 2. juledag former sig på hjemløseherberget omtrent som i ethvert andet hjem; alle hjemmets gæster hygger sig i fællesskab, hver yder sit til underholdningen og yderligere har en af byens radioforhandlere lovet at låne hjemmet et fjernsynsapparat til adspredelse i juledagene.

Hjemløseherbergets drift hviler i stor udstrækning på private bidrag; således samlede Sct. Georgsgildets medlemmer i de sidste par dage ca. 10.000 kr. ind ved tombolaen på torvet. Mange esbjergensere har altså bidraget til, at der her er et sted, hvor mennesker, der på en eller anden måde er kommet på kant med samfundet, kan finde omsorg og god pleje – så julen også for dem bliver hjemmets og hjerternes fest”.


Forstander Andersen og frue er ved at gøre klar til juleaften på hjemløseherberget. Fra en anonym Esbjerg-borger er der skænket en halv gris, som forstanderen er i færd med at partere; fruen står med favnen fuld af julegaver til herbergets gæster, skænket af byens handlende.

Med den skønne fortælling om næstekærlighed og julehygge anno 1957 ønsker Esbjerg Byhistoriske Arkiv alle en rigtig glædelig jul.

« Tilbage