Nyhedsarkiv

19. december: Stjålne juletræer

Dato: 19-12-2017

I arkivets julekalender følger vi i år esbjergensernes forberedelser til jul via Dagbladet Vestkysten udgivet for 60 år siden i december 1957.

Den 19. december 1957 bringer Dagbladet Vestkysten en artikel om problemerne med, at der stjæles juletræer i plantagerne ved Esbjerg:

”Mange bilisters søndagstur i skoven før jul har til formål at hente et ”billigt” juletræ.

Hvert eneste år ind under jul stjæles i hundredvis af grantræer i de vestjyske skove. Egentlig er det ufatteligt, idet man dårligt kan forstå, hvordan en god familiefader kan få sig selv til at pynte et stjålent juletræ for sine børn.

I mange tilfælde er der nok tale om ren og skær tankeløshed, siger plantør C. C. Thomsen, Esbjerg, som ofte har været ude for juletræs- og grantyve under sit daglige arbejde i plantagerne uden for Esbjerg. Endnu har det ikke været så slemt som vi har oplevet tidligere år, men vi har endnu ikke set afslutningen, da der endnu er en søndag inden jul. Vi håber, at folk vil udrydde den gamle nok så smukke skik, at børnene skal med far ud i skoven, for at hente deres eget juletræ. Hvis der stjæles for at spare penge, så må man huske at regne benzinudgiften med. Gør man det, er det vist tvivlsomt, at der er sparet noget.

Det sker ret ofte, at vi griber en juletræstyv på fersk gerning, idet mine folk og jeg selv patruljerer rundt i skovene. I graverende tilfælde må vi indgive anmeldelse til politiet, fordi juletræstyveri ikke er anderledes end enhver anden form for tyveri. Det kan dog også ske, at tyvene kan slippe med at betale for det stjålne træ med en klækkelig overpris”.


Et juletræ gøres klar til at blive sat op på Torvet i 1957. Det kan nok med sikkerhed konstateres, at dette træ ikke er stjålet fra en nærliggende plantage.

« Tilbage