19. december: Julebelysning i Gågaden

Dato: 19-12-2018

Julebelysningen i Kongensgade/Gågaden har ændret karakter gennem årene.

Julebelysningen i Kongensgade/Gågaden har ændret karakter gennem årene. De første mere end 50 år ar det dog variationer over samme tema: Granguirlander med lys. I 1985 præsenterede Kongensgadeforeningen en julebelysning med helt nye granguirlander. Den nyeste julebelysning er fra 2017.

1. søndag i advent blev julebelysningen tændt i Kongensgade. I den forbindelse havde Kongensgadeforeningen forsynet gadens julebelysning med helt nye granguirlander. Juleudsmykningen kostede foreningen ca. 150.000 kr.
Foto: Tonny Sørensen. EBA 65018-060.

Julebelysning i Kongensgade, 2007, hvor julebelysningen var lysende træer og kræmmerhuse med lys.
Foto: Torben Meyer. EBA Q02436-041.

Til trods for, at overvejelserne omkring det at omdanne Kongensgade til en gågade begyndte allerede i 1962, var det først i 1976, at Strandbystrøget blev omdannet til gågade. I 1979 fulgte strækningen Englandsgade-Torvet i juni og derefter Torvet-Kirkegade i november. I 1980 blev  Kirkegade-Smedegade-strækningen omdannet til gågade i juni måned og Smedegade-Stormgade i november. Slutteligt kom strækningen Jernbanegade-Englandsgade i 1983, og Danmarks længste gågade på 1023 m var en realitet.

I 2013 præsenteredes vinderforslaget i en arkitektkonkurrence om renoveringen af gågaden, som skulle være med en granitbelægning i lyse og mørkegrå nuancer, der ville få gågaden til at minde om havbund. Det første stykke blev indviet 26. november 2015, og renoveringen er stadig i gang.

Dags dato 1985:

Vestjysk Musikkonservatorium kunne fejre 40 års jubilæum, og i Dagbladet Vestkysten den 19. december 1985, udtalte rektor Anette Faaborg

"Esbjerg er en ung by i en dynamisk udvikling, hvori musiklivet er et naturligt og markant led. Med festen ønsker vi at hylde dem, der har stået bag den særlige struktur, der gælder for musiklivet i Esbjerg og som udmærker sig ved tæt samhørighed mellem dets forskellige led, nemlig Vestjysk Symfoniorkester, Esbjerg Ensemble, Esbjerg kommunale Musikskole og Vestjysk Musikkonservatorium. Samtidig vil vi markere, at initiativer bør følges op af fortsatte justeringer og investeringer, tilpasset nye tider - og at opførelse af et musikhus i Esbjerg inden for de kommende år netop vil understrege det dynamiske i den unge bys profil indad- som udadtil".

Rektor Anette Faaborg blev valgt til Årets Esbjergenser i 1985. Hum kon til Esbjerg i 1968, og blev rektor for Vestjysk Musikkonservatorium i 1977.
På billedet underviser hun i hørelære, som var hendes speciale.
Foto: Esbjerg Ugeavis. EBA 78229-019.