18. december: Kongeligt besøg i Esbjerg

Dato: 18-12-2017

I arkivets julekalender følger vi i år esbjergensernes forberedelser til jul via Dagbladet Vestkysten udgivet for 60 år siden i december 1957.

Den 18. december 1957 lagde skibet "Kronprinsesse Ingrid" til kaj i Esbjerg Havn, og med om bord var Prinsesse Benedikte. Hvad prinsessen ikke vidste var, at hendes forældre, Kong Frederik og Dronning Ingrid, natten forinden var rejst i den kongelige salonvogn med Jyllands-ekspressen til Esbjerg for at modtage prinsessen, der vendte hjem på juleferie fra sit skoleophold i England. Dagbladet Vestkysten skriver den 18. december:

”Det skulle have været en overraskelse til prinsesse Benedikte, at hun allerede i Esbjerg ville blive modtaget af sine forældre. Men radioavisen, som hun i aftes hørte om bord, var så indiskrete at røbe hemmeligheden. Alligevel blev det en overraskelse, for prinsessen erklærede overfor kaptajn Ålholm, at det passede slet ikke, det var en forkert oplysning, radioavisen bragte – for hun vidste nemlig, at de ikke ville komme.

Stor blev derfor gensynsglæden, da det viste sig at både far og mor virkelig var kommet til Esbjerg. Den kgl. salonvogn holdt ved Englandskajen, da ”Kronprinsesse Ingrid”, efter en yderst vellykket overfart med roligt vejr, i den isnende kolde morgen lagde til ved normal tid kl. 8.45.

Kong Frederik næsten stormede om bord som første mand, ivrigt vinkende til en lille gruppe, der skimtedes bag promenadedækkets ruder. Dronningen viste sig derefter, venligt smilende og som altid elegant – hun var iført en pragtfuld leopardpels og en fiks rød hat.

Gensynet mellem kongeparret og dets næstældste datter blev meget hjerteligt, men da hun havde fået det første knus af begge forældrene, udbrød kong Frederik: – Nu skal vi lige ha’ en kop kaffe! Det kan tiltrænges i denne polarkulde!”.

Avisen skriver slutteligt, at kongefamilien som sædvanlig holder jul på jagtgården Trend.