Nyhedsarkiv

13. december: Send juleposten i god tid

Dato: 13-12-2018

Postvæsenet havde travlt i dagene op til juleaften 1963

"Send juleposten i god tid" - men hvornår er "god tid"?

Skal man sende et almindeligt brev med PostNord iher i  2018 kan man på deres hjemmeside læse, at "Mandag den 17. december er sidste frist for at sende et almindeligt brev, som skal frem inden jul. Brevet skal være på posthuset inden posthusets indleveringsfrist, eller lægges i en postkasse, der ikke allerede er blevet tømt.
Pakker, der sendes den 20. eller 21. december, kan være fremme inden jul til hhv. adresse eller til afhentning på posthus."

I 1963 indskærpede Esbjerg Postkontor - bl.a. ved en omtale i Vestjysk Aktuelt, at postpakker, som skulle over Storebælt skulle sendes senest fredag den 20. december, og breve og brevkort senest den 21. december. For pakker og breve, som skulle leveres i nærmeste omegn kunne man vente til den 22. december, og havde man julekort eller -breve, som skulle leveres indenbys, var den 23. december fristen. 

I

Juletravlhed for posten 1963.
Mandag den 23. december havde man modtaget 60.000 julekort og -breve til forsendelse, hvilket var 14.000 mere end samme dag året før. Det store altan skyldtes, at der ikke var sendt så mange breve om søndgen.
Foto: Knud Rasmussen. EBA 74907-050.

Postvæsenet havde også et stort ønske om, at man anbragte frimærkerne i øverste højre hjørne, ligesom man opfordrede til at skrive fuldstændig adrersse på juleforsendelserne. Året før nåede 3300 julebreve og kort fra esbjergensere ikke frem på grund af mangelfuld eller eller forkert adresse.

 

Der sorteres julepost på Esbjerg Posthus, lørdag den 22. december 1945.
Foto: Paul Bølling. EBA 31624-008. 

 

Dags Dato 1963:

I Storkøbenhavn var det offentlige begyndt at sende nytårshilsener ud på en særlig måde, og i Dagbladet Vestkysten kunne man læse følgende den 13. december 1963:

"Der arbejdes med offentlige nytårshilsener.
Nu er maskinalderen også kommet til skattevæsenet, og sortering og adressering foretages nu af et funktionalistisk udseende elektronisk styret apparat, der fodres af en bekitlet operatør, samtidig med at en ditto sørger for at dreje på de rigtige knapper. Hulkortmaskinen på folkeregistret, der nu har overtaget hele adresseringearbejdet fra samtlige Storkøbenhavns rodekontorer har siden i mandags spyet 6.000 færdige selvangivelser ud i timen. TIl sammenligning tjener, at man i snit regnede med at 1 dame kunne adressere ca. 400 selvangivelser om dagen."

 

« Tilbage