Nyhedsarkiv

12. december: Julen er børnenes fest

Dato: 12-12-2018

Julekalender og juletræsfester - traditioner, som gennem generationer har gjort julen til børnenes fest

”Børnenes fest” har mange døbt den traditionsrige jul. Børnene skriver ønskesedler og juleforberedelserne skal helst være som de plejer. I slutningen af 1950'erne og op gennem 1960'erne var der stigende velstand, men der var dengang som nu også børn, som ikke havde de samme muligheder som andre.

På Esbjerg Børnehjem gjorde man meget ud af, at børnene der skulle have den samme glæde af aktiviteterne i julemåneden, og hvert år lavede man en stor julekalender, som børnene præsenterede.

 

Jul i Nisserup, 1956.
Forstanderparret Vittrup og de større børn på Esbjerg Børnehjem har, traditionen tro, lavet årets julekalender. Julekalenderen består af et stort lokomotiv med plads til 24 pakker. Hver dag får børnene lov til at få en pakke.
Foto: Knud Rasmussen. EBA 08980-050.

 

Klassiske juletræsfester var også en fast tilbagevendende tradition, hvor byens hoteller stillede sal til rådighed. Der blev danset om juletræet med julemand og nisser, leget gamle julelege og uddelt godteposer til børnen, og forældrene fik kaffe og småkager

Esbjerg Husmoderforenings juletræsfest, 1958, hvor 150 forventningsfulde børn deltog, og hvor Viggo Frøkjær var udklædt som julemand.
Børnene dansede om juletræet med julemanden og fik en godtepose.
Foto: Knud Rasmussen. EBA 08978-050.

 

Dags dato 1956:

Som noget nyt var nogle avisannoncer i farve for at skabe ekstra opmærksomhed. Hvem kunne stå for denne julemand, som i Dagbladet Vestkysten den 12. december 1956 indbød til juleindkøb i Esbjerg:

« Tilbage