Nyhedsarkiv

10. december: Julen i besættelsestiden

Dato: 10-12-2018

I juletiden under besættelsen var man, ligesom i hverdagene, ramt af varemangelen. Efter befrielsen var der stadig vareknaphed og dermed rationering i flere år, fx fik man først risengryn igen i 1948.

Under besættelsen var der mangel på varer i Danmark. Derfor blev der indført rationering. Det begrænsede, hvor meget hver enkelt dansker kunne købe i forretningerne.

Samtidig begyndte mange virksomheder at fremstille erstatningsvarer; Det kunne f.eks. være erstatningskaffe eller sko af fiskeskind. De skulle anvendes i stedet for de "rigtige" varer, man kendte fra før besættelsen. Ved juletid kunne man fx lave erstatningsmarcipan, havregrynskonfekt og falsk chokolade:

Opskrifter på erstatningsmarcipan og falsk chokolade

Kartoffelmarcipan:
50 g mosede kartofler, 350 g. flormelis, mandelessens, 2 spsk. salatolie.

Marcipanerstatning: 
200 g. havregryn 60 g. sukker, 50 g sirup, 50 g. kakao. 3 tsk., mandelessens 1 dl. kaffefløde.

Havregrynskonfekt: 
150 g. havregryn, 100 g. melis, 50 g. kakaoerstatning, 50 g. smør, 4 spsk vin eller eksportfløde, 2-3 spsk. kaffeerstatning, mandelessens

Falsk chokoladeovertræk: 
1 spsk. Ukrydret fedt, 25 g. kakao, 25 g flormelis, 2 spsk. parafinolie, 3 bl. husblas

Kilde: Natmus.dk

 

Op til julen 1948 ophævede handelsministeren rationeringen af risengryn, og den 30. november 1948 om formiddagen kom den første sending risengryn til FDBs fælleslager i Teglværksgade. EOB (Esbjerg og Omegns Brugsforening) lavede et reklamenummer ud af begivenheden og fik om eftermiddagen grynene bragt ud af nissemand og hestevogn. Første stop på turen var EOBs afdeling hjørnet af Nygårdsvej og Torvegade. 

 

FDB's juleris er klar til at blive kørt ud til brugserne, november 1948.
Vognen holder i gården ved FDBs fælleslager, Teglværksgade (hvor nu Tobakkens Store sal er). 
Bemærk de unge piger, som er trådt ud på halvtaget for at se begivenheden.
Foto: Paul Bølling. EBA

 

Dags dato 1940:

I besættelsens første år kunne man stadig købe ris og andre varer, som senere blev rationeret. Dog var der forbud mod salg af piskefløde, som måtte erstattes af smør eller margarine eller af Fløde 1.
Adolph Petersen Kaffe og Thehandel, Kongensgade 45, havde sikret julerisen til sine faste kunder:

 

« Tilbage