EBA Mediearkiv

EBA Mediearkiv

Du kan via EBA Mediearkiv søge og se et stort udvalg af Esbjerg og Ribe Byhistoriske arkivers billeder nye som gamle.
Du får adgang til EBA Mediearkiv her.

Hvad indeholder Mediearkivet?
Du kan se et tilfældigt billede i Mediearkivet her  og inde på siden kan du trykke på tasten "Nyt billede" øverst til højre.

Udvalgte eksempler på billedserier fra EBA Mediearkiv:


Da Esbjerg kom til at se anderledes ud
Esbjerg Byhistoriske Arkiv ligger inde med en lang række billeder fra Stadsarkitektens Forvaltning, som bl.a. viser de store forandringer, der er sket i Esbjerg gennem 1950'erne og 1960'erne.

Vi har nu samlet en række af disse billeder for at vise, hvordan gader og veje blev sat i stand i perioden, hvor Esbjerg blev opgraderet som by. Det var i denne periode, den nuværende Frodesgadebro blev bygget til afløsning af den første bro fra 1904, ligesom Darumvejen blev forlænget til Østre Havnevej og jernbanebroen over vejen blev opført. Esbjerg havde stadig jordveje og gader uden fortov, og flere var kommet til med Jernes indlemmelse i Esbjerg i 1945. Som led i det nye program skulle gaderne asfalteres og have fortov, hvilket bl.a. gik ud over alléerne i Østerbyen, hvor de mange træer blev fældet. Og inde i byen blev cykelstier fjernet for at skabe plads til den voksende billisme.

Stadsarkitekten havde bl.a. hyret fotograf Paul Bølling til at tage rundt i byen og fotografere før og efter renoveringen, så man rigtig kan få et indtryk af de omfattende forandringer, gadebilledet gennemgik i perioden.

Se billedrækken her.

Kromanns Fanø-billeder
Esbjerg Byhistoriske Arkiv modtog i 1985 negativsamlingen efter fotograf Kromann fra Nordby, Fanø. Den fotografiske virksomhed var oprettet af malermester N. P. Svarrer i 1880 og overtaget af hans nevø, Jens Niels Kromann (1865-1936), i 1882. Jens Nielsen Kromanns søn, Carl Johan Kromann (1902-1980), overtog forretningen i 1932 og drev den frem til 1953.

Vi har fra arkivets side udvalgt en række interessante billeder fra Kromanns samling, så vi nu kan tilbyde en tidsrejse tilbage til Fanø omkring år 1900. Du kan se billederne her. Du er også velkommen til at søge efter "Kromann" i EBA Mediearkiv og se alle de digitaliserede billeder fra Kromanns samling.

Til afleveringen hørte protokoller med oplysninger om de fleste optagelser gennem perioden 1882-1953. Det drejer sig om oplysninger om 21.740 optagelser fra perioden 1882-1953. Indtastningen af protokollerne er nu afsluttet og du kan søge i dem her.

Esbjergs husvildeboliger
I årene efter Anden Verdenskrig var der trods boligbyggeri stor mangel på lejligheder i Esbjerg. Allerede under besættelsen havde kommunen taget initiativ til opførelse af husvildebarakker til de boligløse. Efter krigen ombyggede kommunen mange af de tidligere tyske soldaterbarakker til husvildeboliger. Fra 1945 til 1960 steg byens indbyggertal fra 43.241 til 55.171. Så på trods af omfattende byggeri var stadig mangel på boliger. I 1954 var 172 lejligheder i brug til husvilde. I 1966 var tallet faldet til 67. Først efter 1970 forsvandt de sidste husvildebarakker i byen.

Boligmanglen ramte især unge nygifte, der ikke havde muligheden for at få eget hjem. John T. Lauridsen fortæller i sin bog om Klatterup, hvordan Esbjergs berømte fodboldspiller Jens Peter Hansen i årene omkring 1950 sov på to stole i svigerforældrenes stue i Teglværksgade. Den sikreste måde at rykke frem på ventelisterne til de nyopførte boliger var faktisk at få børn.

Vi har sammensat en billedrække med et udvalgt af de forskellige husvildebarakker/-boliger, der var i Esbjerg først i 1950'erne. Du finder billederne, som naturligvis er suppleret med tekster, her.

Esbjergs nedrevne bygninger
Du finder her en række billeder af nedrevne bygninger fra en dias-serie, som Stadsarkitektkontoret har udarbejdet i forbindelse med den omfattende sanering i 1960'erne og 1970'erne. Blandt de bygninger, der nu er forsvundet fra Esbjergs bybillede, ses bl.a. Firehusene i Grønnegade, Jørgen Pedersens gård på Gl. Vardevej og den kommunale administrationsbygning på hjørnet af Torvegade og Danmarksgade.

Du finder billederne, som i øvrigt alle er i farver, her.

Esbjerg Byhistoriske Arkivs julekalender
Esbjerg Byhistoriske Arkiv udsender hvert år en billedjulekalender med Esbjerg-billeder. Du får i julekalenderen mulighed for at se 24 udvalgte stemningsfyldte billeder  nye som gamle, over temaet jul. Her på siden samler vi efterfølgende billederne:

Julekalender 2018
Julekalender 2017
Julekalender 2016
Julekalender 2013
Julekalender 2012
Julekalender 2011

VM i curling for kvinder
Esbjerg var, som mange sikkert har bemærket, vært for VM i curling for kvinder  World Women's Curling Championship i dagene 18.-27. marts 2011. Arrangementet blev afholdt i Granly Hockey Arena og det var første gang, der blev afholdt et VM i en vintersportsdisciplin i Danmark.

HKH kronprins Frederik deltog i åbningsceremonien den 18. marts, hvor han satte den første sten. Åbningskampen mellem de danske værter anført af skipper Lene Nielsen og Tyskland anført af verdensmesteren Andrea Schöpp, blev herefter spillet, en kamp som Tyskland desværre vandt.

Du kan se Esbjerg Byhistoriske Arkivs billeder fra VM her.

Olympias rejse
I 1951 begav 11 mand sig til New Zealand i en fiskekutter fra Esbjerg. Kutteren, E 544, Olympia tilbagelagde en strækning på 12.000 sømil. Rejsen, der var den længste en Esbjerg-kutter havde sejlet, varede tre måneder og bragte besætningen fra Esbjerg via Azorerne, Panama og Fransk Polynesien, inden ankomsten til Auckland på New Zealand. Besætningen havde medbragt et kamera, så turen kunne dokumenteres. Billederne stammer fra et fotoalbum tilhørende Carl Jørn Smidt, der var med på turen.

Billedsløjfe 1 dækker turen fra Esbjerg til Azorerne, mens billedsløjfe 2 dækker turen fra Azorerne til Tahiti.

Desværre kan vi ikke vise billederne i kronologisk rækkefølge, men vi anbefaler, at du ser dem, med de ældste billeder først.

Kongensgade 1976
Du kan også tage en vindueskiggertur ned gennem Kongensgade anno 1976. Butikkerne i Kongensgade 1-60 ses her, mens butikkerne i Kongensgade 61-102 ses her.

Billeder fra Besættelsestiden
Esbjerg Byhistoriske Arkiv ligger også inde med mange billeder fra besættelsen. Desværre mangler vi oplysninger til en del af dem. Måske du kan hjælpe os med at navngive personer og begivenheder på dem? Se de forskellige billeder her.

Mennesket ved havet
Den 28. oktober 1995 blev skulpturgruppen Mennesket ved havet afsløret på stranden ved Fiskeri- og Søfartsmuseet. Siden er "de hvide mænd" blevet kendt som Esbjergs andet vartegn (det første er vandtårnet). Men hvor mange kender historien om tilblivelsen?

Esbjerg Byhistoriske Arkiv har modtaget en række fotos, der skildrer arbejdet med skulpturerne. Sammen med de officielle dokumenter, der også befinder sig i arkivet, danner de baggrund for denne billedsløjfe.